At the 2nd grade elementary school level, children will begin to learn various learning materials, including multiplication and division. In this material, teachers will usually use various creative and effective methods to help students understand mathematical concepts in a fun way.
Using multiplication and division story problems in grade 2 elementary school can strengthen children’s understanding and increase their interest in mathematics, Mother.
Multiplication and division story problems are not just a strategy in teaching, but also a tool that can connect mathematics with everyday life. By linking the concepts of multiplication and division in the form of simple stories, children will easily recognize mathematical patterns in real contexts.
SCROLL TO CONTINUE WITH CONTENT
Of course, this is useful in improving children’s memory and teaching children that mathematics can be a fun learning experience through its application in everyday life. That way, it will be easier for children to discuss things during the process of solving various existing story problems.
It is also important to remember that mothers and teachers at your little one’s school have a big role in helping children learn multiplication and division. By creating interesting and relevant story questions, children’s learning will be full of challenges and excitement in understanding the world of multiplication and division, Mother.
So, what do multiplication and division story questions look like in grade 2 elementary school? The following are several examples of grade 2 elementary school story questions along with discussions and answer keys quoted from the book Smart Mathematics SD/MI Class 2, publisher Grasindo (2007) and various sources. Come on, take a look, Mother.
10 Multiplication story questions for grade 2 elementary school, discussion and answer key
Below are several examples of multiplication story questions in grade 2 elementary school along with discussions and answer keys for your little one to learn. Listen, Mother.
1. A car has 4 wheels. If there are 9 cars, how many wheels in total?
36 roda 48 roda 32 roda
Answer key: A. 36 wheels
2. Mom bought 7 bags of candy. Each bag contains 8 candies. How many candies did you buy?
48 candies 56 candies 50 candies
Answer key: B. 56 candies
3. Dad bought 8 boxes of pencils. Each box contains 3 red pencils and 6 blue pencils. How many pencils did Dad buy?
60 pencils 65 pencils 72 pencils
Answer key: C. 72 pencils
4. If there are 7 days in a week, how many days are there in 9 weeks?
50 days 63 days 48 days
Answer key: B. 63 days
5. At a party there were 4 tables provided for cakes. On each table there are 2 cake plates. On each plate there are 8 pieces of cake. How many pieces of cake are provided at the party?
64 cakes 56 cakes 48 cakes
Answer key: A. 64 cakes
6. Mom bought 9 bags of peanuts. Each bag contains 5 kilograms of nuts. How many nuts did Mom buy?
The mathematical sentence is 9 x 5 = 45
So, the amount of beans Mom bought is 45 beans.
7. Uncle bought 8 boxes of markers. Each box contains 6 markers. How many markers in total?
The mathematical sentence is 8 x 6 = 48
So, the total number of markers is 48 markers.
8. In the class there are 8 study groups. Each member has 5 students. How many students are in the class?
The mathematical sentence is 8 x 5 = 40
So, the number of students in the class is 40 students.
9. In one day, Rizal managed to catch 10 fish. When five days, Rizal gathered … fish.
The mathematical sentence is 10 x 5 = 50
So, in five days Rizal collected 50 fish.
10. Rina has 3 boxes of toys. In each box there are 9 toys. The total number of Rina’s toys is…
The mathematical sentence is 3 x 9 = 27
So, the total number of Rina’s toys is 27.
10 story questions for grade 2 elementary school division, discussion and answer key
The following are examples of grade 2 elementary school division story questions along with discussions and answer keys. Listen, Mother.
1. Mother bought 15 pencils. The pencil will be given to his three children. How many pencils did each child receive?
2 pencils 5 pencils 3 pencils
Answer key: B. 5 pencils
2. Mother sewed 8 clothes. Each shirt must have 7 buttons attached. Mother’s buttons are missing 3 pieces. How many buttons do you have left?
50 buttons 53 buttons 42 buttons
Answer key: B. 53 buttons
3. Aunt bought 4 bunches of rambutan. One bunch contains 10 rambutans. The rambutans were distributed to his 5 children. How many rambutans does each child receive?
7 rambutan 10 rambutan 8 rambutan
Answer key: C. 8 rambutans
4. Noni has 8 boxes of chocolate. The contents of each box are 3 chocolates. The chocolates were distributed to 6 friends. How many chocolates did each friend receive?
2 chocolates 8 chocolates 4 chocolates
Answer key: C. 4 chocolates
5. Tuti bought 4 boxes of pencils. Each box contains 9 pencils. The pencils were distributed to 6 friends. How many pencils did each friend receive?
6 pencils 8 pencils 10 pencils
Answer key: A. 6 pencils
6. Linda bought 9 bags of candy. The contents of each bag are 10 candies. The candy was given to 5 of his friends. How many candies did each friend receive?
The mathematical sentence is
9 x 10 = 90
90 : 5 = 18
So, each of Linda’s friends received 18 candies.
7. Simon has 4 boxes of marbles. Fill each box with 10 marbles. The marbles were distributed among 5 friends. How many marbles did each friend receive?
The mathematical sentence is
4 x 10 = 40
40 : 5 = 8
So, Simon’s friends each received 8 marbles.
8. The teacher has 2 boxes of chalk. Fill each box with 10 chalks. Every day the teacher uses 4 pieces of chalk. How many days will 2 boxes of chalk last?
The mathematical sentence is
2 x 10 = 20
20 : 4 = 5
So, 2 boxes of chalk are enough to use for 5 days.
9. Nina saves 10 rupiah every day. Nina has been saving for 7 days. Because Nina’s grades were good, Nina received an additional 20 rupiah from her mother. Then, Nina distributed it to her three younger siblings, how many rupiah did each of her younger siblings get?
The mathematical sentence is:
(10 x 7) + 20 = 90
90 : 3 = 30
So, each sibling received 30 rupiah.
10. Dad has 16 oranges. Then, distributed to 4 children. How many oranges does each child get?
The mathematical sentence is 16 : 4 = 4
So, each child gets 4 oranges.
Mother, that is an example of multiplication and division questions in grade 2 elementary school that your little one can learn. Hopefully your little one will become more adept at mathematics, Mother.
For mothers who want to share about parenting and get lots of giveaways, come join the HaiBunda Squad community. Register click HERE. Free!